Ministerstvo energetiky USA investuje 19 miliónov dolárov na podporu výskumu nízkouhlíkových emisií z ocele

V posledných dňoch Ministerstvo energetiky USA (DOE) oznámilo, že poskytne svojmu pridruženému Argonne National Laboratory (Argonne National Laboratory) finančné prostriedky vo výške 19 miliónov USD počas štyroch rokov na financovanie výstavby Centra elektrifikácie elektrosyntetickej ocele (C - Oceľ).

Centrum elektrifikácie elektrosyntetickej ocele je jedným z kľúčových projektov programu Energy Earthshots Ministerstva energetiky USA.Cieľom je vyvinúť lacný proces elektrolytického nanášania, ktorý by nahradil tradičné vysoké pece v procese výroby ocele a znížil oxid uhličitý do roku 2035. Emisie znížené o 85 %.

Brian Ingram, projektový riaditeľ Centra pre elektrifikáciu elektrosyntetickej ocele, uviedol, že v porovnaní s tradičným procesom výroby železa vo vysokej peci proces elektrolytickej depozície, ktorý študovalo Centrum elektrifikácie elektrosyntetickej ocele, vôbec nevyžaduje vysoké teplotné podmienky alebo dokonca prívod tepla.Náklady sú relatívne nízke a vhodné na výrobu v priemyselnom meradle.

Elektrodepozícia sa vzťahuje na proces elektrochemického nanášania kovov alebo zliatin z vodných roztokov, nevodných roztokov alebo roztavených solí ich zlúčenín.Vyššie uvedené riešenie je podobné tekutému elektrolytu, ktorý sa nachádza v batériách.

Projekt je venovaný skúmaniu rôznych procesov elektrolytického nanášania: jeden funguje pri izbovej teplote s použitím elektrolytu na vodnej báze;druhý používa elektrolyt na báze soli pracujúci pri teplotách nižších ako sú súčasné normy pre vysoké pece.Proces si vyžaduje Teplo môže byť zabezpečené obnoviteľnými zdrojmi energie alebo odpadovým teplom z jadrových reaktorov.

Okrem toho projekt plánuje presne kontrolovať štruktúru a zloženie kovového produktu, aby ho bolo možné začleniť do existujúcich nadväzujúcich procesov výroby ocele.

Medzi partnerov v centre patria Oak Ridge National Laboratory, Case Western Reserve University, Northern Illinois University, Purdue University Northwest a University of Illinois v Chicagu.

Od “China Metallurgical News” – Ministerstvo energetiky USA investuje 19 miliónov USD na podporu výskumu nízkouhlíkových emisií z ocele. 3. novembra 2023 Verzia 02 Druhé vydanie.

 

 

 


Čas uverejnenia: 8. novembra 2023